Επιλογή Γλώσσας: GR EN
DentalSleepMed.gr - Δρ. Ζήσης Κουδιγκέλης - Αντιμετωπίστε τώρα την Υπνική Άπνοια & το Ροχαλητό
DentalSleepMed.gr - Δρ. Ζήσης Κουδιγκέλης - Αντιμετωπίστε τώρα την Υπνική Άπνοια & το Ροχαλητό
μασελακι υπνου για το τριξιμο των δοντιων, ροχαλητο και υπνικη απνοια
Ήσυχος ύπνος

Τον έχουμε  περισσότερο ανάγκη από ποτέ,

γιατί να μη τον εξασφαλίσουμε;
Ενοχλούνται οι γύρω σας από το ροχαλητό σας;

Γνωρίζετε πως υπάρχει και Οδοντιατρική Λύση στο πρόβλημα του ροχαλητού σας;

Ρωτήστε μας!
Προβλήματα ύπνου και αϋπνίας;

μπορούμε να σας βοηθήσουμε

να βρείτε το πραγματικό αίτιο.
Κακός ύπνος;

μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια απ' οτι εσείς πιστεύετε.

Μασελάκι Ύπνου
Ενδοστοματική συσκευή Υπνικής Άπνοιας και Ροχαλητού

Ροχαλητό Αντιμετώπιση Αίτια Λύσεις Θεραπεία

Αρχική » Διαταραχές Ύπνου » Ροχαλητό Αντιμετώπιση Αίτια Λύσεις Θεραπεία
Αντιμετωπιση Ροχαλητου, αιτια, λυσεις και θεραπειες

ροχαλητό άνδραΡοχαλητό λέγεται η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο, προερχομένου από κραδασμούς των φαρυγγικών τοιχωμάτων.
 
Ο χαρακτηρισμός του ροχαλητού ως διαταραχή είναι εσφαλμένος, μιας και οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες νύχτες, σε κάποια φάση του ύπνου, ιδίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι.
 
Υπολογίζεται ότι το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται, ενώ το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά.
 
Και να μη ξεχνάμε πως  "Καλή Υγεία, Ποιότητα Ζωής, Απόδοση στην Εργασία! - ΟΛΑ αυτά επιτυγχάνονται μέσω ενός Ανεμπόδιστου Ύπνου!"
 
Κατά τον ύπνο το ροχαλητό συμβαίνει απλά διότι ο μυϊκός τόνος χαλαρώνει, οπότε η διέλευση αέρος μέσα από στενά περάσματα με μαλακά τοιχώματα, μπορεί υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσει δόνηση των τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα τον γνωστό "μελωδικό" ήχο, ακουστικής ισχύος έως 90 Dezibel!.
 
Κατά την εγρήγορση δεν παράγεται ροχαλητό, ακόμη κι αν υπάρχουν προϋποθέσεις, διότι τα φαρυγγικά τοιχώματα έχουν τον φυσιολογικό τους μυϊκό τόνο, πού δεν επιτρέπει τη χαρακτηριστική δόνηση.
 
απόφραξη αναπνευστικής οδούΠερισσότερα από 40 εκατομμύρια ενήλικες ροχαλίζουν.
 
Αν και το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους άνδρες, πολλές γυναίκες επίσης ροχαλίζουν.
 
Στα ευαίσθητα άτομα, όταν η χαλάρωση των μυών λαμβάνει χώρα, οι γλωττίδα πιέζει τον ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού και ο αεραγωγός αρχίζει να κλείνει.
 
Ο αέρας ορμά μέσα από αυτό το στενό χώρο του ανώτερου αεραγωγού και ο αυξημένος στροβιλισμό του αέρα προκαλεί τον χαλαρό ιστό, που ανεμίζει μπρος-πίσω προκαλώντας τον ενοχλητικό ήχο που γνωρίζουμε ως το ροχαλητό. 
 
Το φαινόμενο της θορυβώδους αναπνοής, παρατηρείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μερικές φορές πρόκειται για θόρυβο από ανακίνηση εκκρίσεων μέσα στη μύτη.
 
Αυτό το «ρουθούνισμα», παρατηρείται συχνά σε παιδάκια, και η σημασία του είναι μάλλον περιορισμένη.
 
Εκκρίσεις πού μαζεύονται, όταν υπάρχει υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά σε όλους "κρεατάκια", ανακινούνται και θορυβούν. Αυτό πρέπει να διαχωρίζεται από το νοσηρό ροχαλητό, η σημασία του οποίου μπορεί να είναι μεγάλη.
 
Ποιοί παράγοντες προδιαθέτουν για ροχαλητό;
 
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι πολλοί και ποικίλοι. Θα αναφερθούμε στους σπουδαιότερους που είναι:
  • Η ηλικία. Μετά τα 50 ροχαλίζουν πολύ περισσότεροι, απ’ ότι πριν απ’ τα 50. Μετά τα 65 ροχαλίζει πάνω από το 50% του πληθυσμού περίπου.
  • Το φύλο. Οι άνδρες (36.5%) ροχαλίζουν 2 περίπου φορές συχνότερα από τις γυναίκες (18.9%).
  • Παράγοντες πού προκαλούν χαλάρωση του μυϊκού τόνου. Ο μυϊκός τόνος ρυθμίζεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, και υπάρχει σαφής ιδιοσυγκρασιακή προδιάθεση σε ορισμένους ανθρώπους στο θέμα αυτό. Η μεγάλη κόπωση προκαλεί φυσιολογικά μεγαλύτερη χαλάρωση. Η κατανάλωση οινοπνεύματος και ηρεμιστικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντικός παράγων.
  • Η στάση του σώματος. Στην ύπτια θέση η γλώσσα τείνει να πέφτει προς τα πίσω και να στενεύει ή να φράσσει τον φάρυγγα.
  • Ο σωματότυπος. Ο πυκνικός τύπος σώματος (ευρύς σκελετός με μεγάλη μυϊκή μάζα, κοιλιά, ισχυρά άκρα και κοντό λαιμό) προδιαθέτει πολύ περισσότερο από τον αθλητικό ή τον λεπτοφυή σωματότυπο. Εύκολα μετρήσιμη είναι η περίμετρος του λαιμού (ΦΤ Άνδρες <43 εκατοστά, Γυναίκες < 41 εκατοστά.
  • Το μεγάλο σωματικό βάρος (BMI>35) και άλλα μεταβολικά αίτια (πχ υποθυρεοειδισμός). Συνδέεται άμεσα με το πάχος των τοιχωμάτων του φάρυγγα και με το αναπνευστικό έργο, λόγω της πίεσης, του βάρους και της χαλάρωσης των μαλακών μορίων και του κοιλιακού τοιχώματος, τα οποία μετακινούνται σε κάθε εισπνοή. Πάρα ταύτα υπάρχουν άτομα με φυσιολογικό βάρος πού ροχαλίζουν νοσηρά.
 
Θεραπεία του Ροχαλητού
 
νάρθηκας άπνοιας
Σε πολλές περιπτώσεις, το ροχαλητό οδηγεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας. Επομένως, σκόπιμο είναι, να εξετάσετε το ροχαλητό και να το αντιμετωπίσετε σαν μια θεραπεύσιμη πάθηση. Ανατρέξτε στις δοκιμές του ύπνου και τα κοινά συμπτώματα για να μάθετε τα αίτια που το προκαλούν και τα αποτελέσματα που μπορούν να σας επηρεαστούν.
 
Μία επαγγελματική ανάλυση της συμπεριφοράς του ύπνου σας, μέσα από μια αρχική εξέταση και ενός τεστ ύπνου, θα σας βοηθήσει με την σωστή διάγνωση και καθοδήγηση θεραπείας.
Οι συνηθέστεροι τρόποι αντιμετωπίσεως του νοσηρού ροχαλητού είναι η εφαρμογή αναπνευστήρα CPAP κατά τον ύπνο, διάφορες  χειρουργικές επεμβάσεις και η εφαρμογή οδοντικών προθέσεων.
H βασική και πρωταρχική θεραπεία είναι η αντιμετώπιση και διόρθωση των παραγόντων που το προκαλούν, όπως η χειρουργική διόρθωση ενός στραβού ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων ("κρεατάκια"), η απώλεια σωματικού βάρους, η ρύθμιση ορμονών που σχετίζονται, κ.λ.π.
 
Στις περιπτώσεις εκείνες όμως που είτε η πρωταρχική θεραπεία δεν απέδωσε, είτε υπάρχει δυσανεξία στη συσκευή cpap, είτε ανατομικοί λόγοι κάνουν δύσκολη την αντιμετώπιση (π.χ. μεγάλη γλώσσα, μικρή γνάθος…), είτε ο ασθενής προτιμά μία λιγότερο επεμβατική λύση, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής θεραπείας με χρήση ενδοστοματικού νάρθηκα - μίας νέας πρωτοποριακής μεθόδου, διεθνώς αναγνωρισμένη, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχει δώσει άριστα αποτελέσματα.
Το "Απλό" ροχαλητό είναι ακίνδυνο, αν δεν ενοχλεί τον ύπνο του συντρόφου σας στο κρεβάτι.
 
Η θεραπεία με ενδοστοματικό νάρθηκα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διαχείριση του "απλού" ή ενοχλητικού ροχαλητού και βοηθά όλους αυτούς που υποφέρουν κατά την διάρκεια του ύπνου.
Οι ασθενείς μας με χαρά αναφέρουν ότι εκτός των άλλων, δεν αισθάνονται άσχημα η αμήχανα, όταν κοιμούνται μαζί με άλλους.
 
Επικοινωνήστε μαζί μας για μια προσωπική σας ενημέρωση. Τηλ. 2102920400

Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά στο 210 2920400 ή ηλεκτρονικά Κλείστε Ραντεβού