Επιλογή Γλώσσας: GR EN
DentalSleepMed.gr - Δρ. Ζήσης Κουδιγκέλης - Αντιμετωπίστε τώρα την Υπνική Άπνοια & το Ροχαλητό
DentalSleepMed.gr - Δρ. Ζήσης Κουδιγκέλης - Αντιμετωπίστε τώρα την Υπνική Άπνοια & το Ροχαλητό
μασελακι υπνου για το τριξιμο των δοντιων, ροχαλητο και υπνικη απνοια
Ήσυχος ύπνος

Τον έχουμε  περισσότερο ανάγκη από ποτέ,

γιατί να μη τον εξασφαλίσουμε;
Ενοχλούνται οι γύρω σας από το ροχαλητό σας;

Γνωρίζετε πως υπάρχει και Οδοντιατρική Λύση στο πρόβλημα του ροχαλητού σας;

Ρωτήστε μας!
Προβλήματα ύπνου και αϋπνίας;

μπορούμε να σας βοηθήσουμε

να βρείτε το πραγματικό αίτιο.
Κακός ύπνος;

μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά αίτια απ' οτι εσείς πιστεύετε.

Μασελάκι Ύπνου
Ενδοστοματική συσκευή Υπνικής Άπνοιας και Ροχαλητού

Αποφρακτική Άπνοια και κίνδυνος αυτοκινητιστικού ατυχήματος - 29/11/2013

Αρχική » Αρθρογραφία » Αποφρακτική Άπνοια και κίνδυνος αυτοκινητιστικού ατυχήματος
στέρηση ύπνου
Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Είναι σε όλους γνωστό πως το ποτό και η οδήγηση δεν συνδυάζονται.
 
Το ίδιο ισχύει και για την υπνηλία, είτε τα αίτιά της είναι περιστασιακά ( π.χ ξενύχτι, πολλές ώρες εργασίας, υπερβολική κούραση κ.λπ.), είτε παθολογικά ( λήψη φαρμάκων, διαταραχές ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου κ.λπ.).
 
Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί να είναι καταστροφικά.
 
Κινδυνεύουν να εμπλακούν σε ατύχημα και οι ίδιοι που οδηγούν, καθώς επίσης οι συνεπιβάτες τους και δυστυχώς και όποιος άλλος βρεθεί στον δρόμο τους. 
 
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Kim L. Ward, BSc, του Centre for Genetic Origins of Health and Disease at the University of Western Australia, (Κέντρου για τη Γενετική προέλευση της Υγείας και της Νόσου στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας), παρατήρησε συσχετισμό τροχαίων ατυχημάτων και ατόμων με αποφρακτική υπνική άπνοια και διαπίστωσε ότι τα τροχαία ατυχήματα και τα «παρ’ ολίγον ατυχήματα», είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμβούν στα άτομα με αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια.
 
Οι άνδρες κυρίως που είχαν εμπλακεί σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή είχαν ένα παρ’ ολίγον ατύχημα, ανέφεραν μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο σταματά να αναπνέει περιοδικά ή αναπνέει μειωμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου του, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της ημέρας να έχει διάφορα συμπτώματα όπως υπνηλία, εκνευρισμό,  μειωμένη απόδοση στην εργασία κ.α.
 
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια από 2.673 συμμετέχοντες, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για προβλήματα αναπνοής στον ύπνο, σε ένα νοσοκομείο με βάση την κλινική μελέτη ύπνου.
Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με την ηλικία, το φύλο των συμμετεχόντων, τα χρόνια οδήγησης, τον αριθμό των φορών που έχουν εμπλακεί σε ένα τρακάρισμα αυτοκινήτων, τον αριθμό των «παρ’ ολίγον  τρακάρισμα», την υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και σχετικές με την ποσότητα της καφεΐνης και του αλκοόλ που έπιναν.
 
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μελέτη ύπνου για να διαπιστωθεί εάν είχαν μια διαταραχή του ύπνου και ποια είναι η σοβαρότητά της.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των τρακαρισμάτων, μεταξύ των ασθενών με αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια, ήταν περίπου 6 ατυχήματα ανά 100 άτομα ανά έτος.
 
Το μέσο ποσοστό τρακαρίσματος στο γενικό πληθυσμό είναι 2 ατυχήματα ανά 100 άτομα ανά έτος.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι άνδρες με υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας  είχαν περίπου 4,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε ένα «παρ’ ολίγον» ατύχημα κατά την οδήγηση, από ό, τι οι άνδρες που είχαν κανονική εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας.
 
Οι άνδρες με ημερήσια υπνηλία είχαν επίσης 1,3 περισσότερες φορές πιθανότητα να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, απ’ ότι οι υπόλοιποι.
 
Μεταξύ των γυναικών, δεν υπάρχει ακριβής συσχετισμός επειδή τα στοιχεία ήταν λιγότερο σαφή.
 
Η αθεράπευτη αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο ποσοστό κινδύνου για παρ’ ολίγον ατυχήματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με αυξημένο επί πλέον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος σε άνδρες με υπνηλία, γράφουν οι ερευνητές.
Επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή ήταν η άπνοια ύπνου τους. 
 
"Αυτό το άρθρο παρέχει πρόσθετες πληροφορίες που δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες της κακής ποιότητας ή της κακής ποσότητας του ύπνου ", δήλωσε ο William Kohler, MD, ο ιατρικός διευθυντής του Florida Sleep Institute in Spring Hill.
 
"Οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την ημερήσια υπνηλία, είτε να μειώσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου - σε αυτή την περίπτωση είναι η λεγόμενη αποφρακτική υπνική άπνοια - θα αυξήσει τον κίνδυνο για επιβλαβή πράγματα που μπορεί να συμβούν, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα,", είπε.
 
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Sir Charles Gairdner Hospital Research Foundation, the Hollywood Private Hospital Research Foundation and the ARK from the National Health and Medical Research Council of Australia Enabling Facility (Νοσοκομειακό Ίδρυμα Ερευνών, ¨ Hollywood Private Research Foundation Hospital¨ και το ARK από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, της Αυστραλίας).
 
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε την 15 Οκτωβρίου 2013 στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.
 
Η τυπική αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας γίνεται με την συσκευή CPAP. Αυτή δίνει την δυνατότητα φορώντας μια μάσκα στον ύπνο, να στέλνει στον ασθενή την απαιτούμενη ποσότητα αέρα.
 
Εναλλακτικά σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με την εξατομικευμένη κατασκευή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα, να αλλάζει η θέση της γνάθου και των μαλακών μορίων ώστε να ελευθερώνεται ο αεραγωγός και να αναπνέει καλύτερα και χωρίς άλλη βοήθεια ο ασθενής.
 
Ο νάρθηκας ομοιάζει με ορθοδοντικό, είναι μικρός σε μέγεθος και μεταφέρεται πολύ εύκολα. Συνιστάται στις ελαφρές και μεσαίας βαρύτητας αποφρακτικές υπνικές  άπνοιες, αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχθεί την συσκευή CPAP.
 
 
Πηγή: Journal of Clinical Sleep Medicine.

Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά στο 210 2920400 ή ηλεκτρονικά Κλείστε Ραντεβού